Călin Popescu-Tăriceanu, achitat definitiv de ÎCCJ în dosarul în care era acuzat de abuz în serviciu

de: Cătălina Burghelea
20 06. 2022

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar putea pronunţa, luni, 20 iunie, sentinţa definitivă în dosarul în care Călin Popescu-Tăriceanu este acuzat de abuz în serviciu şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale, în legătură cu menţinerea în funcţie a unui senator incompatibil.

Zi grea pentru Călin Popescu-Tăriceanu la ÎCCJ

Update 12.26. Călin Popescu-Tăriceanu a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu.

Știrea inițială: Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de Parchetul General în decembrie 2020, fiind acuzat că nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, deşi acesta din urmă avea o decizie definitivă dată de judecători prin care fusese declarat incompatibil şi nu mai putea ocupa o funcţie publică.

În primă instanţă, cei doi au fost achitaţi de un complet de trei judecători de la ÎCCJ, după ce procurorul Irina Kuglay a solicitat achitarea pe motiv că textele de lege în baza cărora fostul preşedinte al Senatului a fost trimis în judecată „generează confuzie”. Kuglay a luat decizia fără a se consulta cu procurorii care au anchetat acest caz. Ulterior, Parchetul General a făcut apel, urmând ca un complet de cinci judecători să dea verdictul final.

Acuzații grave la adresa politicianului

Potrivit Parchetului General, în baza Legii nr. 176/2010, Cristian Marciu se afla în stare de incompatibilitate pentru funcţia de senator (avea interdicţia de a mai ocupa o demnitate publică trei ani de la data de 4 martie 2015, când a rămas definitivă şi irevocabilă decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal). Drept urmare, politicianul a folosit fără drept calitatea de senator. În acest sens, Marciu a îndeplinit acte care implică exerciţiul autorităţii de stat, a participat la şedinţele Senatului, a făcut parte din comisii permanente şi speciale ale Senatului, a avut iniţiative legislative, a votat proiecte de acte normative, susţin procurorii.

Cât despre Tăriceanu, procurorii spun că, în perioada 2 martie 2017 – 2 septembrie 2019, în exercitarea atribuţiilor de serviciu specifice unei funcţii de conducere în cadrul Senatului, prin neîndeplinirea actelor vizând constatarea încetării mandatului desenator al lui Marciu (contrar disp. art. 7 alin. 4 rap. la alin.1lit. (e) comb. cu alin. 2 lit. (c) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor) şi nesupunerea votului Plenului Senatului a adoptării unei hotărâri de vacantare a locului de senator, „a cauzat vătămarea drepturilor persoanei care, în urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016, a ocupat pe buletinul de vot pentru funcţia desenator poziţia următoare”.

„Ancheta Parchetului este neconstituţională şi nelegală”

De asemenea, prin neîndeplinirea obligaţiilor legale, fostul premier al României l-a ajutat pe Cristian Marciu să folosească fără drept calitatea oficială de senator ce implică exerciţiul autorităţii de stat, urmată de îndeplinirea actelor legate de această calitate. În martie 2020, Tăriceanu a fost audiat de procurori, acesta explicând că ancheta Parchetului este neconstituţională şi nelegală, deoarece parlamentarii nu pot fi acuzaţi de abuz în serviciu, ei neavând atribuţii de funcţionari.

Călin Popescu-Tăriceanu mai are pe rol un dosar la Instanţa supremă, fiind judecat pentru că ar fi primit o mită de 800.000 de dolari în dosarul licenţelor Microsoft. În plus, politicianul a fost implicat şi într-un dosar legat de retrocedarea frauduloasă a Fermei Băneasa, în care a fost achitat pentru mărturie mincinoasă.